Notater |
- assistent ved Geofysisk institutt, Tromsø. Polarforsker. På ekspedisjon til Myggbukta, Grønland. The Foldvik Creek Formation der er oppkalt etter ham. Han var involvert i overføringen av moskus til Norge, han hadde med seg 5 kalver, hvorav to overlevde og ble satt ut i Norge.
Foldvik-ekspedisjonen 1926 - 28:
Det var direktør Ole Andreas Krogness ved Geofysisk Institutt i Tromsø, som sto bak opprettelsen av værstasjonen i Myggbukta i 1922.
Da det ikke lyktes "Conrad Holmboe" i å nå frem i 1923, ble Nordøst-Grønland igjen et blankt område på værkartet, men en dag i 1925 henvendte to av Krogness' telegrafister, Nils Foldvik og Hallvard Devold, seg til han. De ville utruste en to-årig ekspedisjon til Nordøst-Grønland. Deres plan var å drive fangst og gjenoppta værtjenesten i Myggbukta. Krogness lovde dem full støtte.
Foldvik-ekspedisjonen dro fra Norge den 17. juli 1926. Lederen Nils Foldvik ga navn til ekspedisjonen med 6 deltakere, som reiste til Grønland med "Ringsel" av Tromsø.
De anløp først Kap Stosch, hvor en ny fangststasjon (Krogness / Kapp Stosch-hytta), ble oppført.
Ekspedisjonen eksperimenterte med nye metoder for fangst på Nordøst-Grønland. Da de nå rådde nå over stasjonene i Myggbukta, Krogness og de ubenyttede danske hytter på østkysten av Hold with Hope, dannet de en forbindelse mellom disse ved hjelp av et antall småhytter, som ble oppført med en dagsreises innbyrdes avstand. De vandret da fra hytte til hytte og kunne på den måte røkte fellene over et stort område. Dermed ble fangsten betydelig effektivisert. Metoden ble med årene forbedret ved at hver fangstmann fikk sitt hundespann på 4-8 sledehunder, og slik kunne komme over et ennå større fangstområde. Foldvik-ekspedisjonen innså dette, men hadde bare tatt med noen få hunder.
De tre telegrafistene, som deltok i ekspedisjonen, skiftet på å passe værtjenesten i Myggbukta og til å drive fangst.
Sommeren 1927 utvidet ekspedisjonen fangstterrenget ytterligere. Ved Revet ble det anlagt en ny hytte - "Tyrolerstasjonen", senere kallt "Moskusheimen" - og de oppførte en rekke fangsthytter langs østkysten av Clavering Øya og inn mot Young Sund. Et par av de hytter de oppførte i 1926, ble flyttet til bedre beliggenheter.
Etter to vellykkede overvintringer reiste ekspedisjonen sommeren 1928 hjem med "Terningen" av Tromsø. Foruten de stasjoner, som ekspedisjonen bygde, etterlot de seg også 16 fangsthytter.
Kilde:
"Nordøst-Grønland 1908 - 60". Peter Schmidt Mikkelsen, Dansk Polarcenter.
|